2022-10-10

(On)Gezonde stress

Martine stress.jpg

Gezonde stress
Iedereen herkent het wel stress… Er zijn talloze redenen te bedenken wanneer je stress ervaart. Wanneer je een toets hebt, je gaat trouwen, je gaat op vakantie of je hebt eindelijke die leuke nieuwe baan. Je wordt wat gespannen, soms wat kortaf naar de mensen om je heen, je zit veel in je hoofd. Maar deze gebeurtenissen motiveren ook, ze geven energie en in veel gevallen verbeteren ze ook je prestaties. Deze stress is hanteerbaar en kan een opwindend gevoel geven. Dit noemen we gezonde stress. Je kunt er moe van worden, maar je knapt ook snel weer op.

Ongezonde stress
Er zijn ook situaties te noemen waarbij we ongezonde stress ervaren bijvoorbeeld bij de dood van een dierbare, geldproblemen, ziekte, echtscheiding of problemen privé of op het werk. Dit kan paniek of zorg veroorzaken, het voelt onprettig, dit vermindert de prestaties en het valt vaak buiten wat we aankunnen. Deze stress is niet direct ongezond. Pas wanneer deze stress te veel wordt of niet meer te verdragen is, wordt het negatieve stress, en kan dit dus ongezond worden.

Wanneer we te veel en te lang ongezonde stress ervaren kan dit leiden tot fysieke en mentale problemen, zoals:
- Gespannenheid
- Vermoeidheid
- Pijn aan de kaken
- Gewichtsverlies of juist gewichtstoename
- Buikpijn
- Gewrichtsklachten
En ga zo maar door want deze lijst is nog een stuk langer.

Wanneer we deze klachten negeren kan dit nog erger worden. We kunnen onszelf zo uitputten dat we alle reserves van ons lichaam helemaal opgebruiken. Dit kan leiden tot een burn-out. Je kunt het zien als het rijden van een auto:

Als je netjes op tijd benzine bijvult, je olie goed onderhoudt en de auto niet te lang op hoge toeren laat draaien, kun je prima soms even flink gas bijgeven om een vrachtwagen in te halen.

Vergeet je benzine of olie bij te vullen of blijf je veel te lang in de hoge toeren rondrijden, dan kun je het gaspedaal zo ver indrukken als je wilt. Op een gegeven moment gaat de auto steeds langzamer rijden en moet je gedwongen stil staan aan de kant van de weg.

Het beste is het om te voorkomen dat je reserves zo ver leegraken door dingen te doen zoals op tijd je rust pakken, gezond eten en voldoende bewegen. Maar in onze drukke maatschappij is dat niet altijd makkelijk.

Hoe kunnen paarden je helpen met stress?
Paarden leven in het hier en nu. Wanneer een paard stress ervaart zal deze direct signalen gaan geven om dit los te laten. Ze laten opvallende signalen zien als onder andere poepen, rollen, likken, kauwen, gapen en boog lopen. Minder opvallende signalen zijn onder andere knipperen met de ogen, veranderende vorm van de ogen en weg kijken. Wanneer de stressbron blijft en de paarden blijven stress ervaren, worden ze drukker en uitbundiger in hun bewegingen en gaan rondjes lopen uiteindelijk zal het paard zich ontladen door te rennen te bokken. Pas wanneer de stressbron weg is, zal het paard weer kalmerende signalen laten zien zoals hierboven beschreven. Wanneer het paard volledig gekalmeerd is zal hij geen last meer hebben van de stress en gaat weer door in het hier en nu.
Wat kunnen wij leren van de paarden?
Het direct erkennen van de stress signalen in ons lijf, het uiten van de emoties die de situatie bij ons los maakt en deze ook er mogen laten zijn en de situatie accepteren zoals deze nu is,  is iets wat wij mensen van paarden kunnen leren.

Hoe kan paardencoaching je helpen met stress?
“Ik laat mij steeds weer overvallen door mijn emoties in situaties op mijn werk of met andere mensen. Ik kan hier dan dagen last van hebben. “
“Ik voel mij door de dag heen vermoeid, het lukt me gewoon allemaal niet zo goed meer. Ik ben zo druk waardoor ik met veel dingen tegelijk bezig ben”
“Ik heb vaak last van buikpijn of hoofdpijn de laatste tijd, ik weet wel dat het druk is maar ik weet op het moment even niet hoe het anders kan. Ik lig ook vaak wakker van het piekeren”
“Ik weet heel goed wat ik wil, maar toch lopen de mensen over me heen, het lijkt wel of ze me niet zien. Of ze zien me wel maar ze luisteren nooit naar mij.”
“Ik heb ’s ochtends moeite om te gaan werken. Ik heb het gevoel dat ik niet meer op de juiste plek zit. Ik vind het nog wel leuk, maar…”

Dit zijn allemaal situaties waarin we stress kunnen ervaren. Het is belangrijk om deze oorzaken aan te pakken en te kijken wat voor jouw helpt. Wanneer we deze signalen blijven negeren kan de stress chronisch worden, deze wordt steeds lastiger aan te pakken en je raakt jezelf steeds verder kwijt. Je voelt dat het anders moet, maar je weet niet hoe.

Samen met mij en de paarden kunnen we hiernaar kijken. Welke vorm van stress ervaar jij? In welke situaties? Waar komt deze vandaan? Wat zou je jezelf graag gunnen? En wat heb jij nodig om je weer ontspannen en rustig te voelen? Hoe kun je hier mee omgaan in dagelijkse situaties?

Ik werk buiten bij, en wanneer het voor iedereen veilig genoeg voelt, tussen de paarden. Door het in contact zijn met de paarden voelen mensen zich vaak rustiger en meer gehoord. Ik krijg vaak te horen van mijn klanten: “Jeetje, waar ik normaal alles voor me houd gaat het praten vanzelf.” Of ik voel me zoveel rustiger nu ik bij het paard sta”  Paarden hebben dit effect, zij oordelen niet en stralen rust en vertrouwen uit. Paarden communiceren met ons door lichaamstaal en energie. Ik kan niet zeggen wat een paard bedoelt met zijn signalen maar ik kan wel met jouw hierover in gesprek gaan. Waar zitten jouw overtuigingen en blokkades en welke handvatten heb je nodig om meer rust te krijgen in je leven.

Tijdens een coachsessie zal ik met jou gaan kijken welke klachten er bij jouw spelen.  Waar zou jij graag een verandering willen? Wat zou je graag anders zien? We maken samen inzichtelijk welke situatie voor jouw gewenst zou zijn en we gaan doormiddel van opdrachten met de pony’s samen op onderzoek welke oplossingen voor jou helpend en haalbaar zijn. Wanneer je inzicht heb in jouw situatie kun je ook de oplossing gaan zoeken. Vaak hebben we even wat hulp nodig om die oplossing te vinden en daar kan ik je bij helpen.  Want al zou ik dat soms graag willen, de situatie voor jouw oplossen kan ik niet, alleen zelf kun je opzoek naar inzichten en oplossingen om verder te kunnen en de klachten te verminderen en soms zelfs te laten verdwijnen.

Laat het vooral weten als ik je kan helpen met stress- en vroege burn-outklachten. Je kunt altijd een gratis intakegesprek aanvragen van 25 minuten, waarin we bespreken welke klachten je ervaart en waar paarden coaching je mee kan helpen. Stuur je bericht in op deze pagina of benader me via Instagram of Facebook. Mijn paarden staan al te trappelen!

Admin - 12:34:37 | Een opmerking toevoegen